Εισαγωγή στον Ναρκαλιευτή

Κενό ταμπλό Ναρκαλιευτή

Κοιτάτε ένα μυστηριώδες ταμπλό γεμάτο μικρά πλακίδια και ψηφία και αναρωτιέστε: τι είναι αυτό το παιχνίδι; Τι πρέπει να κάνω; Πώς παίζεται; Αυτό το άρθρο θα απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις και θα εξηγήσει τα πάντα με λεπτομέρειες.

Πρώτα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να ξεκινήσετε την παρτίδα, πρέπει να κάνετε κλικ οπουδήποτε στον ταμπλό του παιχνιδιού με το αριστερό κουμπί του ποντικιού. Στη συνέχεια, με βάση τους αριθμούς που βλέπετε, πρέπει να καταλάβετε πού βρίσκονται οι νάρκες και να τις ασφαλίσετε με σημαίες και να ανακαλύψετε περισσότερους αριθμούς για να βρείτε ακόμα περισσότερες νάρκες. Έχοντας κατά νου αυτή τη μικρή εισαγωγή, επιτρέψτε μας να σας δείξουμε στην πράξη πώς να κερδίσετε ένα παιχνίδι Ναρκαλιευτή.

Οδηγός: πώς να παίξετε Ναρκαλιευτή;

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 1

Δείτε πώς ξεκινάει μία τυπική παρτίδα Ναρκαλιευτή: ένα ταμπλό με πολλά τετράγωνα. Αυτά τα τετράγωνα ονομάζονται «πλακίδια». Αρχικά, κάθε πλακίδιο έχει ένα κάλυμμα. Μπορούμε να αποκαλύψουμε ένα πλακίδιο κάνοντας αριστερό κλικ πάνω του. Αν το ακάλυπτο πλακίδιο κρύβει μια νάρκη, η νάρκη ανατινάζεται και χάνουμε. Ευτυχώς, το πρώτο πλακίδιο που αποκαλύπτουμε δεν κρύβει ποτέ κάποια νάρκη. Για την πρώτη σας κίνηση, μπορείτε να επιλέξετε όποιο πλακίδιο θέλετε. Αυτή τη φορά θα επιλέξουμε το πλακίδιο που βρίσκεται στη μέση: ξεκινάμε αυτή την παρτίδα κάνοντας αριστερό κλικ στο πλακίδιο που σημειώνεται με έναν μπλε κύκλο.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 2

Η πρώτη κίνηση άνοιξε μια μεγάλη περιοχή. Βλέπουμε πολλά άδεια πλακίδια ακριβώς στη μέση του ταμπλό και δύο τμήματα καλυμμένων πλακιδίων που περιβάλλονται από αριθμούς: ένα μπάλωμα στα αριστερά και ένα στα δεξιά. Χάρη σε αυτούς τους αριθμούς, μπορούμε να συμπεράνουμε ποια καλυμμένα πλακίδια περιέχουν νάρκες. Για παράδειγμα, ας εξετάσουμε το πλακίδιο που σημειώνεται με κόκκινο κύκλο. Έχει τον αριθμό 1 μέσα, που σημαίνει ότι υπάρχει ακριβώς μία νάρκη κάπου γύρω του. Υπάρχουν συνολικά οκτώ πλακίδια γύρω του. Επτά από αυτά έχουν ήδη αποκαλυφθεί: τα τρία αριστερά είναι άδεια, όπως και αυτό που βρίσκεται παρακάτω. Το πλακίδιο στα δεξιά έχει μέσα τον αριθμό 2 μέσα και δύο πλακίδια έχουν τον αριθμό 1: ένα πάνω και ένα στην κάτω δεξιά γωνία του 1 με κόκκινο κύκλο. Αφού αυτά τα πλακίδια είναι είναι ακάλυπτα, δεν γίνεται να περιέχουν νάρκες. Το μόνο πλακίδιο που εξακολουθεί να είναι καλυμμένο είναι αυτό που βρίσκεται πάνω δεξιά και σημειώνεται με μπλε κύκλο. Υπάρχει μόνο μία νάρκη γύρω από το 1 στον κόκκινο κύκλο και ένα κρησφύγετο για αυτό: το πλακίδιο που σημειώνεται με έναν μπλε κύκλο. Συνεπώς, μπορούμε να επισημάνουμε αυτό το πλακίδιο με μια σημαία. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό κάνοντας κλικ πάνω του με το δεξί κουμπί του ποντικιού.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 3

Τώρα που βρέθηκε η πρώτη μας νάρκη και τοποθετήθηκε η πρώτη μας σημαία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πρόσφατες ανακαλύψεις για να βρούμε κοντινά πλακίδια που δεν κρύβουν νάρκες. Ας εξετάσουμε το πλακίδιο που σημειώνεται με κόκκινο κύκλο. Αυτό το πλακίδιο έχει το 1 μέσα. Έξι ακάλυπτα πλακίδια το αγγίζουν: τρία κενά πλακίδια στα αριστερά, ένα 1 στο κάτω μέρος και δύο 2: ένα πάνω και ένα κάτω δεξιά. Επίσης, δύο καλυμμένα πλακίδια αγγίζουν το 1 με κόκκινο κύκλο: ένα στα δεξιά, με σημαία και ένα πάνω δεξιά, με μπλε κύκλο. Το σκεπτικό είναι το εξής: μόνο μία νάρκη βρίσκεται δίπλα στο πλακίδιο που έχει κύκλο με κόκκινο χρώμα και αυτή η νάρκη έχει ήδη επισημανθεί στα δεξιά. Επομένως, τα υπόλοιπα γειτονικά πλακίδια δεν μπορούν να περιέχουν νάρκες. Το μόνο καλυμμένο πλακίδιο που απομένει είναι το πλακίδιο με έναν μπλε κύκλο. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να έχει μια νάρκη, μπορούμε να το αποκαλύψουμε κάνοντας αριστερό κλικ πάνω του.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 4

Μπορούμε τώρα να επαναλάβουμε την κίνηση που κάναμε στο δεύτερο βήμα. Ρίξτε μια ματιά στα δύο πλακίδια με κόκκινους κύκλους. Και τα δύο έχουν το 1 μέσα. Και τα δύο έχουν μόνο ένα γειτονικό καλυμμένο πλακίδιο, σημειωμένο με μπλε κύκλο. Άρα, τα δύο πλακίδια που επισημαίνονται με μπλε κύκλους πρέπει να περιέχουν νάρκες. Ας τα επισημάνουμε με σημαίες κάνοντας δεξί κλικ πάνω τους.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 5

Και πάλι, μετά την επισήμανση ορισμένων ναρκών, μπορούμε να αναζητήσουμε πλακίδια που δεν περιέχουν νάρκες. Ας επικεντρωθούμε στα δύο που σημειώνονται με κόκκινους κύκλους. Όπως και πριν, κάθε πλακίδιο έχει ένα 1 και το καθένα έχει ήδη μια σημαία στη γειτονική περιοχή. Επιπλέον, το καθένα έχει ακριβώς ένα καλυμμένο πλακίδιο στην περιοχή του που δεν έχει ακόμη επισημανθεί. Αυτά τα καλυμμένα πλακίδια σημειώνονται με μπλε κύκλους. Δεδομένου ότι καμία άλλη νάρκη δεν μπορεί να αγγίξει τα 1 με κόκκινους κύκλους, τα πλακίδια με μπλε κύκλους δεν μπορούν να περιέχουν νάρκες. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε αριστερό κλικ και στα δύο για να τα αποκαλύψουμε.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 6

Στο προηγούμενο βήμα, ανακαλύψαμε νέους αριθμούς. Ένας από αυτούς τους αριθμούς είναι το 2 που σημειώνεται με κόκκινο κύκλο. Αυτό το 2 έχει ήδη δύο νάρκες γύρω του: μία κάτω και μία πάνω αριστερά. Επομένως, δεν μπορούν να υπάρχουν άλλες νάρκες γύρω από αυτό το 2. Όλα τα υπόλοιπα καλυμμένα πλακίδια μπορούν να αποκαλυφθούν με ασφάλεια. Υπάρχουν τέσσερα τέτοια πλακίδια: τρία προς τα δεξιά και ένα πάνω από το περικυκλωμένο 2. Μπορούμε να κάνουμε αριστερό κλικ και στα τέσσερα για να τα ανοίξουμε.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 7

Ένα από τα πλακίδια που ανακαλύψαμε στο προηγούμενο βήμα ήταν άδειο. Το παιχνίδι άνοιξε αυτόματα μια μεγαλύτερη περιοχή κενών πλακιδίων και μερικά πλακίδια με αριθμούς. Μπορούμε τώρα να εστιάσουμε στο πλακίδιο με τον αριθμό 2, σημειωμένο με κόκκινο κύκλο. Επειδή είναι ένα 2, πρέπει να το ακουμπούν δύο νάρκες ακριβώς. Και υπάρχουν ακριβώς δύο γειτονικά καλυμμένα πλακίδια, και τα δύο σημειωμένα με μπλε έλλειψη. Αυτά τα δύο καλυμμένα πλακίδια πρέπει να περιέχουν νάρκες, ώστε να μπορούμε να τοποθετήσουμε σημαίες πάνω τους χρησιμοποιώντας το δεξί κουμπί του ποντικιού.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 8

Αυτό είναι το βήμα στο οποίο τελικά τελειώνουμε με τη δεξιά πλευρά του ταμπλό. Παρατηρούμε ότι ήδη μία νάρκη αγγίζει το 1 που σημειώνεται με κόκκινο κύκλο – σημειώσαμε αυτή την νάρκη με μια σημαία στο προηγούμενο βήμα. Έτσι, δεν μπορούν να υπάρχουν άλλες νάρκες κοντά σε αυτό το 1, συμπεριλαμβανομένου του καλυμμένου πλακιδίου που σημειώνεται με έναν μπλε κύκλο. Μπορούμε να κάνουμε αριστερό κλικ σε αυτό το πλακίδιο για να το αποκαλύψουμε.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 9

Η αριστερή πλευρά του ταμπλό είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δεξιά πλευρά. Δεν υπάρχουν πλέον προφανείς κινήσεις στις οποίες ένα ψηφίο όπως το 1 ή το 2 να ταιριάζει ακριβώς με τα γύρω καλυμμένα πλακίδια. Αυτή τη φορά πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά. Ας εξετάσουμε το 1 στον μοβ κύκλο. Πρέπει να υπάρχει ακριβώς μία νάρκη δίπλα του. Δύο καλυμμένα πλακίδια είναι δίπλα, σημειωμένα με μια πράσινη έλλειψη. Έτσι, γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ακριβώς μία νάρκη μέσα στην πράσινη έλλειψη, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ποιο από τα δύο πλακίδια κρύβει πραγματικά την νάρκη. Ας εξετάσουμε τώρα το 1 στον μπλε κύκλο. Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει μία νάρκη μέσα σε μια πράσινη έλλειψη. Η έλλειψη είναι εξ ολοκλήρου κοντά στο 1 με έναν μπλε κύκλο, που σημαίνει ότι κανένα άλλο καλυμμένο πλακίδιο γύρω από το 1 με μπλε κύκλο δεν μπορεί να περιέχει νάρκη. Σε αυτήν την περίπτωση, το πλακίδιο που σημειώνεται με κόκκινο κύκλο δεν μπορεί να έχει νάρκη. Γιατί; Διότι αν το κάνει, τότε το 1 με μπλε κύκλο θα έχει δύο γειτονικές νάρκες: μία σε κόκκινο κύκλο και μία σε πράσινη έλλειψη. Δεδομένου ότι η πράσινη έλλειψη περιέχει αναμφίβολα μία νάρκη, δεν μπορεί να έχει και ο κόκκινος κύκλος. Εξαιτίας αυτού, μπορούμε να κάνουμε κλικ στο πλακίδιο που επισημαίνεται με έναν κόκκινο κύκλο για να το αποκαλύψουμε.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 10

Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμα. Μπορούμε γρήγορα να αντιληφθούμε ότι τα δύο πλακίδια που επισημαίνονται με πράσινους κύκλους πρέπει να περιέχουν νάρκες. Γιατί; Πρώτον, λόγω των 2 που έχουν κυκλωθεί με μπλε. Μόνο δύο καλυμμένα πλακίδια αγγίζουν αυτό το 2, επομένως αυτά τα πλακίδια πρέπει να περιέχουν νάρκες. Δεύτερον, λόγω του 3 σε κόκκινο κύκλο. Αυτό το 3 έχει ήδη μία γειτονική νάρκη με σημαία. Έχει επίσης δύο παρακείμενα καλυμμένα πλακίδια, τα οποία πρέπει να κρύβουν τις υπόλοιπες δύο νάρκες. Συνεπώς, μπορούμε να βάλουμε σημαίες στα δύο πλακίδια που επισημαίνονται με πράσινο.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 11

Σε αυτό το βήμα, βλέπουμε δύο πλακίδια με αριθμούς που έχουν ήδη αρκετές σημαίες γύρω τους. Ας δούμε το 1 και το 2 που το καθένα είναι κυκλωμένο με κόκκινο χρώμα. Κανένα από τα καλυμμένα πλακίδια που αγγίζουν αυτούς τους αριθμούς δεν μπορεί να περιέχει νάρκες, επομένως μπορούμε να τα αποκαλύψουμε με ασφάλεια. Επομένως, ας κάνουμε αριστερό κλικ σε όλα τα πλακίδια που επισημαίνονται με μπλε.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 12

Αυτή τη φορά επιστρέφουμε στην αναζήτηση ναρκών. Ας επικεντρωθούμε στο πλακίδιο με έναν κόκκινο κύκλο. Θα πρέπει να υπάρχουν δύο νάρκες γύρω του. Μία από κάτω έχει ήδη βρεθεί και επισημανθεί. Η άλλη πρέπει να βρίσκεται στο μόνο καλυμμένο πλακίδιο που έχει απομείνει και είναι σημειωμένο με μπλε κύκλο. Ας κάνουμε κλικ σε αυτό το πλακίδιο με το δεξί κουμπί του ποντικιού.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 13

Ας εξετάσουμε τώρα το 1 που σημειώνεται με κόκκινο κύκλο. Έχει ήδη μία γειτονική νάρκη, επομένως τα άλλα καλυμμένα πλακίδια δίπλα του – αυτά που σημειώνονται με μια μπλε έλλειψη – μπορούν να αποκαλυφθούν με ασφάλεια.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 14

Ρίξτε μια ματιά στον μετρητή στο επάνω αριστερό μέρος του ταμπλό του παιχνιδιού. Προς το παρόν, λέει «002», που σημαίνει ότι απομένουν δύο νάρκες για να βρεθούν στο ταμπλό. Θα τις βρούμε σε αυτό το βήμα. Ας εξετάσουμε το 1 και το 2 στους κόκκινους κύκλους. Και οι δύο αριθμοί αγγίζουν μόνο ένα καλυμμένο πλακίδιο, ενώ και οι δύο υποδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρχει ακόμη μία νάρκη κοντά τους. Έτσι, οι υπόλοιπες δύο νάρκες πρέπει να είναι κρυμμένες στα πλακίδια που επισημαίνονται με μπλε κύκλους.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 15

Όλες οι νάρκες έχουν επισημανθεί με σημαίες, αλλά η παρτίδα δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η προϋπόθεση για να κερδίσετε την παρτίδα είναι να αποκαλύψετε όλα τα πλακίδια που δεν περιέχουν νάρκες. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε σημαίες εάν μπορείτε να θυμάστε πού βρίσκονται οι νάρκες. Αλλά αυτή είναι μια πρόκληση για πιο προχωρημένους παίκτες. Σε αυτόν τον οδηγό, χρησιμοποιούμε σημαίες και για να κερδίσουμε, πρέπει να κάνουμε αριστερό κλικ στα δύο εναπομείναντα καλυμμένα πλακίδια, που επισημαίνονται με μια μπλε έλλειψη.

Ναρκαλιευτής, οδηγός αρχαρίων, βήμα 16

Κοιτάξτε την εικόνα του χαρούμενου κίτρινου προσώπου με γυαλιά ηλίου στην κορυφή του ταμπλό του παιχνιδιού. Δείχνει ότι η παρτίδα τελείωσε και έχετε κερδίσει. Τώρα, κοιτάξτε τον μετρητή στην επάνω δεξιά γωνία του ταμπλό του παιχνιδιού. Δείχνει τον χρόνο που πέρασε. Το «231» σημαίνει ότι μας πήρε 231 δευτερόλεπτα για να τελειώσουμε την παρτίδα. Αυτό δεν είναι ένα ιδιαίτερα καλό αποτέλεσμα, αλλά πρόκειται για έναν οδηγό για αρχάριους, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Εάν προτιμάτε, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα εκπαιδευτικό βίντεο στο YouTube:

Μοτίβα

Έχετε ήδη μάθει τα βασικά. Γνωρίζετε πώς να βρίσκετε νάρκες και μέρη όπου δεν υπάρχουν νάρκες. Αλλά όλη αυτή η λογική σκέψη χρειάζεται πολύ χρόνο! Φυσικά, όσο περισσότερο εξασκείστε, τόσο πιο γρήγοροι γίνεστε. Όμως, υπάρχει κάποιος τρόπος να παίξετε πραγματικά γρήγορα;

Ναι. Όταν παίζετε αρκετό καιρό, παρατηρείτε ότι συγκεκριμένα μοτίβα αριθμών υποδεικνύουν πού βρίσκονται οι νάρκες και πού δεν μπορούν να είναι. Με την εξάσκηση, μαθαίνετε αυτά τα μοτίβα απ’ έξω και μπορείτε να τα αναγνωρίζετε όλο και πιο γρήγορα. Στο τέλος, δεν υπάρχει λογική σκέψη. Βλέπετε μερικούς αριθμούς και αμέσως ξέρετε πού βρίσκονται οι νάρκες. Ας δούμε το πιο απλό παράδειγμα: το «1 σε μια γωνία».

Το μοτίβο «1 σε μια γωνία», χωρίς επισήμανση Το μοτίβο «1 σε μια γωνία», επισημασμένο Το μοτίβο «1 σε μια γωνία», επιλυμένο

Το 1 σε μια γωνία είναι ένα «προφανές» μοτίβο που χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα στον οδηγό. Κοιτάξτε την πρώτη εικόνα παραπάνω και προσπαθήστε να εντοπίσετε όλα τα 1 που έχουν μόνο ένα καλυμμένο πλακίδιο γύρω τους. Σημειώνονται με κόκκινους κύκλους στη δεύτερη εικόνα. Αυτά είναι τα «1 στις γωνίες». Γνωρίζουμε ήδη ότι μία νάρκη πρέπει να βρίσκεται στο μόνο διαθέσιμο καλυμμένο πλακίδιο που βρίσκεται κοντά της. Οι τοποθεσίες αυτών των ναρκών επισημαίνονται με βόμβες στην τρίτη εικόνα.

Το 1 σε μια γωνία είναι ένα προφανές μοτίβο γιατί το μαθαίνει κανείς πολύ γρήγορα. Αμέσως μετά την εκμάθηση των βασικών κινήσεων, δεν ακολουθείτε πλέον τη διαδικασία βήμα προς βήμα: αναζητήστε το 1, μετρήστε όλα τα διαθέσιμα καλυμμένα πλακίδια και σκεφτείτε αν ταιριάζουν οι αριθμοί. Κοιτάτε το ταμπλό και βλέπετε αμέσως όλα τα 1 σε γωνίες και ξέρετε ότι πρέπει να τοποθετήσετε σημαίες δίπλα τους. Έτσι λειτουργούν τα μοτίβα.

Το πιο δημοφιλές αλλά λιγότερο ξεκάθαρο μοτίβο είναι το μοτίβο 1-2-1. Σε αυτό το μοτίβο, υπάρχει ένα 1, ένα 2 και ένα 1, με αυτή τη συγκεκριμένη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο. Αν δείτε ένα τέτοιο σκηνικό, υπάρχουν δύο νάρκες δίπλα στα 1, στις γωνίες του 2. Τυχόν σημαίες που έχουν ήδη τοποθετηθεί κοντά σε αυτούς τους αριθμούς επηρεάζουν το μοτίβο και θα πρέπει να αφαιρεθούν πριν αποφασίσετε αν αυτό είναι όντως το μοτίβο 1-2-1 ή όχι. Έτσι, μερικές φορές έχετε ένα 1 και ένα 2 και ένα 1, τα οποία δεν είναι το μοτίβο 1-2-1, και πολύ συχνά, έχετε διαφορετικούς αριθμούς που αποτελούν ένα μοτίβο 1-2-1. Αυτό δεν ακούγεται πολύ εύκολο, οπότε ας εξετάσουμε μερικά παραδείγματα.

Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 1, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 1, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 1, επιλυμένο

Ας εξετάσουμε ένα κομμάτι από το ταμπλό στην πρώτη εικόνα. Αυτό είναι ένα κομμάτι του ταμπλό αμέσως μετά την κίνηση ανοίγματος. Σε αυτό το άνοιγμα, μπορούμε να δούμε δύο μοτίβα 1-2-1, ένα οριζόντια και ένα κάθετα. Αυτά τα μοτίβα 1-2-1 σημειώνονται με κόκκινες ελλείψεις στη δεύτερη εικόνα. Ένας προχωρημένος παίκτης το βλέπει αυτό και αμέσως γνωρίζει πού βρίσκονται οι νάρκες: υπάρχει μια νάρκη σε κάθε μία από τις καλυμμένες γωνίες των 2 και δεν υπάρχουν άλλες νάρκες που αγγίζουν το μοτίβο 1-2-1. Οι θέσεις των ναρκών εμφανίζονται με βόμβες στην εικόνα στα δεξιά. Τα πλακίδια όπου δεν υπάρχουν νάρκες εμφανίζουν διαγραμμένες βόμβες.

Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 2, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 2, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 2, επιλυμένο

Μερικές φορές το πρώτο κλικ ανοίγει μια περιοχή με έναν σχηματισμό αριθμών που απογοητεύει τους αρχάριους παίκτες. Ένα τέτοιο παράδειγμα φαίνεται παραπάνω στα αριστερά. Δεν υπάρχουν 1 στις γωνίες, επομένως δεν είναι αμέσως εμφανές πού μπορεί να βρίσκονται οι νάρκες. Τουλάχιστον σε έναν αρχάριο παίκτη. Ένας προχωρημένος παίκτης αναγνωρίζει αμέσως το μοτίβο 1-2-1, που σημειώνεται με μια κόκκινη έλλειψη στη δεύτερη εικόνα. Με αυτό το μοτίβο, υπάρχουν πάντα δύο νάρκες που βρίσκονται δίπλα στο 1 ή στις γωνίες του 2, δεν υπάρχουν άλλες νάρκες που να αγγίζουν αυτό το μοτίβο. Αυτό φαίνεται στη δεξιά εικόνα: το σύμβολο της νάρκης δείχνει τις τοποθεσίες των ναρκών και μια διαγραμμένη νάρκη δείχνει πού δεν μπορούν να βρίσκονται οι νάρκες. Ο παίκτης μπορεί να τοποθετήσει με ασφάλεια σημαίες στις θέσεις του προηγούμενου συμβόλου και να κάνει αριστερό κλικ στα πλακίδια που επισημαίνονται με το δεύτερο σύμβολο.

Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 3, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 3, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 3, επιλυμένο

Εδώ έχουμε ένα μοτίβο 1-2-1 παρόλο που οι αριθμοί είναι 2-2-2. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν νάρκες δίπλα στα δύο εξωτερικά 2. Όποτε που υπάρχει μια σημαία δίπλα σε έναν αριθμό, μπορούμε να αφαιρέσουμε 1 από αυτόν τον αριθμό και να θεωρήσουμε ότι έχει μία νέα τιμή και η νάρκη δεν υπήρχε. Εδώ, αντί για 2-2-2, η αφαίρεση αποδίδει 1-2-1 και οι νάρκες πάνω και κάτω από το μοτίβο «δεν υπάρχουν». Ως αποτέλεσμα, ένας προχωρημένος παίκτης γνωρίζει αμέσως ότι υπάρχουν δύο νάρκες: η μία στα δεξιά των πάνω 2 και η άλλη στα δεξιά των κάτω 2. Όλα τα άλλα καλυμμένα πλακίδια που αγγίζουν το μοτίβο δεν έχουν νάρκες. Αυτό φαίνεται στην τελευταία εικόνα: μπορούμε να επισημάνουμε δύο νάρκες (επισημασμένες με βόμβες) και να κάνουμε αριστερό κλικ σε τρία άλλα πλακίδια (επισημασμένα με διαγραμμένες βόμβες) επειδή δεν υπάρχουν νάρκες εκεί.

Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 4, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 4, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 4, επιλυμένο

Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα ενός μοτίβου 1-2-1 που προκύπτει από διαφορετικούς αριθμούς αφού ληφθούν υπόψη οι υπάρχουσες σημαίες. Εδώ έχουμε 2-2-1, αλλά η σημαία πάνω από το πρώτο 2 το μειώνει σε 1, άρα έχουμε 1-2-1. Αυτό μας επιτρέπει να βρούμε γρήγορα δύο νάρκες και δύο μέρη χωρίς νάρκες.

Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 5, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 5, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 5, επιλυμένο

Εδώ, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη γιατί δύο σημαίες ακουμπούν ένα 3-3-1. Αφού ληφθούν υπόψη αυτές οι δύο σημαίες, το μοτίβο μειώνεται σε 1-2-1. Και οι δύο σημαίες είναι δίπλα στο πάνω 3, επομένως πρέπει να αφαιρέσουμε 2 από αυτό το 3. Και η κάτω σημαία είναι δίπλα στο κάτω 3, επομένως αφαιρούμε 1 από αυτό το 3. Ως αποτέλεσμα, έχουμε (3-2)-(3-1)-1 ⇒ 1-2-1. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν δύο νάρκες: μία δεξιά του επάνω 3 και μία δεξιά του κάτω 1. Κανένα άλλο καλυμμένο πλακίδιο δίπλα στο μοτίβο δεν κρύβει κάποια νάρκη.

Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 6, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 6, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 6, επιλυμένο

Αυτή είναι μια απλή και συνηθισμένη περίσταση. Ένα 1-3-2 δίπλα στο όριο του ταμπλό μειώνεται σε 1-2-1 από μια γειτονική σημαία.

Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 7, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 7, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 7, επιλυμένο

Σε αυτό το παράδειγμα, βλέπουμε πώς μια μεμονωμένη σημαία μπορεί να επηρεάσει και τους τρεις αριθμούς αλλάζοντας το μοτίβο από 2-3-2 σε 1-2-1.

Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 8, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 8, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-1, παράδειγμα 8, επιλυμένο

Στο τελευταίο παράδειγμα του μοτίβου 1-2-1, βλέπουμε τρεις νάρκες να τροποποιούν το 2-3-3 σε 1-2-1. Ως αποτέλεσμα, βρίσκουμε δύο νάρκες και τρία πλακίδια που δεν περιέχουν νάρκες.

Πώς ξέρουμε ότι αυτό είναι σωστό; Πώς ξέρουμε ότι οι νάρκες βρίσκονται σε αυτά τα πλακίδια αντί για άλλα μέρη σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις; Μπορείτε να το καταλάβετε ακολουθώντας λογικούς συλλογισμούς. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μία νάρκη δίπλα στο μεσαίο 2 (κοιτάξτε το πρώτο κάθετο παράδειγμα για αναφορά). Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν δύο νάρκες δίπλα σε ένα 2. Οπότε, πού πηγαίνει η δεύτερη νάρκη; Υπάρχει ένα 1 πάνω και κάτω από το μεσαίο 2, ενώ και οι δύο έχουν ήδη μία νάρκη με σημαία. Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να τοποθετηθεί μία νάρκη στη μέση. Οι νάρκες πρέπει να μοιράζονται ένα σύνορο με το επάνω 1 και το κάτω 1. Καθώς αυτά είναι 1 και μπορούν να έχουν μόνο μία νάρκη να τα αγγίζει, όλα τα άλλα καλυμμένα πλακίδια γύρω τους δεν περιέχουν νάρκες.

Υπάρχει ένα άλλο σχετικά κοινό μοτίβο που αξίζει να μάθετε από την αρχή: το 1-2-2-1. Ομοίως με το 1-2-1, το 1-2-2-1 μπορεί να λυθεί χρησιμοποιώντας τη λογική. Ωστόσο, η λύση είναι η αντίθετη. Για το 1-2-1, η λύση είναι βόμβα-κενό-βόμβα, αλλά για 1-2-2-1, είναι κενό-βόμβα-βόμβα-κενό. Με άλλα λόγια, για το 1-2-1, έχουμε νάρκες που συνορεύουν με τα 1 και για το 1-2-2-1, έχουμε νάρκες που συνορεύουν με τα 2.

Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 1, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 1, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 1, επιλυμένο

Εδώ βλέπουμε ένα κάθετο μοτίβο 1-2-2-1. Υπάρχουν δύο νάρκες δίπλα στα δύο 2, αλλά άλλα μέρη δίπλα στο μοτίβο δεν περιέχουν νάρκες.

Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 2, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 2, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 2, επιλυμένο

Εδώ, αφού εξετάσουμε μια σημαία, βλέπουμε ένα μοτίβο 1-2-2-1. Οι νάρκες είναι πάνω από τα δύο 2 και τα πλακίδια πάνω από τα 1 δεν περιέχουν νάρκες.

Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 3, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 3, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 3, επιλυμένο

Αυτή είναι μια παρόμοια περίπτωση. Μία σημαία μειώνει το 1-2-2-2 σε μοτίβο 1-2-2-1.

Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 4, χωρίς επισήμανση Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 4, επισημασμένο Το μοτίβο 1-2-2-1, παράδειγμα 4, επιλυμένο

Στο τελευταίο παράδειγμα, βλέπουμε μια σημαία που τροποποιεί δύο αριθμούς: το 2-3-2-1 αλλάζει σε 1-2-2-1 επειδή η σημαία αγγίζει και το 2 και το 3.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα μοτίβα, μερικά από αυτά είναι δημοφιλή, μερικά από αυτά σπάνια, άλλα πολύ χρήσιμα και μερικά αρκετά άχρηστα. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα μοτίβα του Ναρκαλιευτή μπορείτε να διαβάσετε τον Οδηγό μοτίβων στην ιστοσελίδα του Authoritative Minesweeper ή τον Οδηγό στρατηγικής στη Minesweeper Wiki.

Συμβουλές και κόλπα

Εντάξει. Τώρα ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε τη λογική για να λύσετε τον Ναρκαλιευτή. Επιπλέον, ξέρετε μερικά μοτίβα για να μπορείτε να παίξετε γρήγορα. Όμως, υπάρχουν κόλπα για να παίξετε ακόμα πιο γρήγορα; Η απάντηση είναι ναι.

Ερωτηματικό – απενεργοποιήστε το. Αυτό το χαρακτηριστικό υπήρχε στον πρωτότυπο Ναρκαλιευτή, επομένως διατηρείται συχνά σε νεότερες εκδόσεις για λόγους συμβατότητας. Ωστόσο, για έμπειρους παίκτες, είναι εντελώς άχρηστο. Κάνοντας δεξί κλικ πρέπει να τοποθετήσετε μια σημαία ή να την αφαιρέσετε, τίποτα περισσότερο.

Πολλαπλό κλικ – μέχρι στιγμής, μιλήσαμε για τη χρήση του αριστερού κουμπιού του ποντικιού σε ένα καλυμμένο πλακίδιο για να το αποκαλύψουμε και για τη χρήση του δεξιού κουμπιού του ποντικιού σε ένα καλυμμένο πλακίδιο για να τοποθετήσουμε μια σημαία. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πιθανά κλικ. Όταν κάνετε αριστερό κλικ σε έναν αριθμό που ήδη περιβάλλεται από τον αντίστοιχο αριθμό σημαιών (για παράδειγμα ένα 3 με 3 σημαίες δίπλα του), τότε όλα τα γύρω καλυμμένα πλακίδια αποκαλύπτονται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το χαρακτηριστικό για να ανοίξετε πολλά καλυμμένα πλακίδια με ένα κλικ αντί για πολλά κλικ.

Παίζοντας με το πληκτρολόγιο – είναι επίσης πιθανό να παίξετε και με τα δύο χέρια. Απλώς τοποθετήστε το ποντίκι σας πάνω από ένα καλυμμένο πλακίδιο και πατήστε το Διάστημα για να τοποθετήσετε/αφαιρέσετε μια σημαία ή Enter για να αποκαλύψετε το πλακίδιο. Πατώντας το Διάστημα ή Enter πάνω από ένα πλακίδιο με αριθμό ανοίγει όλα τα παρακείμενα καλυμμένα πλακίδια εάν έχει ήδη τοποθετηθεί ο κατάλληλος αριθμός σημαιών.

Χωρίς σημαίες – ορισμένοι παίκτες προτιμούν να μην τοποθετούν σημαίες. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν λιγότερα κλικ ενώ παίζουν, επομένως η ταχύτητά τους μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί. Το αν αυτό όντως έχει αποτέλεσμα ένα πιο γρήγορο παιχνίδι είναι συζητήσιμο γιατί πρέπει να θυμάστε εκείνα τα μέρη όπου βρίσκονται οι νάρκες και δεν μπορείτε να κάνετε κλικ σε αριθμούς για να ανοίξετε πολλά καλυμμένα πλακίδια ταυτόχρονα. Οι παίκτες που είναι οι πιο προχωρημένοι μερικές φορές τοποθετούν σημαίες εδώ κι εκεί, όπου νομίζουν ότι είναι χρήσιμο, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν χρησιμοποιούν σημαίες.

Υπερηχητική λειτουργία – ορισμένοι κλώνοι του Ναρκαλιευτή επιτρέπουν στον παίκτη να παίζει χρησιμοποιώντας μόνο ένα ποντίκι αλλά χωρίς κανένα κλικ. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Όταν τοποθετείτε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω από ένα καλυμμένο πλακίδιο, το επισημαίνετε αυτόματα. Όταν τοποθετείτε τον κέρσορα του ποντικιού σας πάνω από ένα πλακίδιο με έναν αριθμό, όλα τα παρακείμενα καλυμμένα πλακίδια αποκαλύπτονται αυτόματα, εφόσον ο αριθμός των σημαιών γύρω από το πεδίο ταιριάζει με τον αριθμό μέσα στο πλακίδιο. Αυτό απαιτεί την ίδια ποσότητα λογικής σκέψης με το κανονικό παιχνίδι, αλλά κάνει το παιχνίδι πολύ πιο γρήγορο. Ο λόγος είναι ότι αντί να κάνετε κλικ, αποφασίζετε πού να τοποθετήσετε σημαίες και ποια πλακίδια να αποκαλύψετε απλώς μετακινώντας το ποντίκι σας στην οθόνη. Δυστυχώς, αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι διαθέσιμο σε αυτήν την έκδοση του Ναρκαλιευτή. Ωστόσο, μπορείτε να το βρείτε σε άλλους κλώνους αυτού του παιχνιδιού, για παράδειγμα στο minesweeper.us.

Υπάρχει μια ακόμη σημαντική συμβουλή που δεν σχετίζεται με το πόσο γρήγορα παίζετε, αλλά είναι πολύ σημαντικό να την θυμάστε, ειδικά αν είστε αρχάριοι παίκτες. Όταν κάνετε ένα λάθος, τοποθετείτε λάθος μια σημαία και στη συνέχεια ανατινάξετε μια νάρκη και χάνετε, το παιχνίδι σας δείχνει το λάθος σας. Η εσφαλμένα τοποθετημένη σημαία επισημαίνεται με μια διαγραμμένη νάρκη. Πολλοί άνθρωποι εσφαλμένα υποθέτουν ότι μια διαγραμμένη νάρκη είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι μία νάρκη. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα.

Ένα ταμπλό Ναρκαλιευτή με λάθος τοποθετημένη σημαία

Τι συνέβη εδώ; Ο παίκτης τοποθέτησε σωστά τρεις σημαίες κατά μήκος της κάθετης ακολουθίας 2-3-2. Αυτές οι σημαίες εξακολουθούν να απεικονίζονται ως σημαίες. Όμως, ο παίκτης στη συνέχεια τοποθέτησε μια σημαία πάνω από το 2. Δεν υπήρχε νάρκη εκεί (θυμηθείτε το μοτίβο 1-2-1), επομένως η σημαία είχε τοποθετηθεί λανθασμένα. Πλέον είναι επισημασμένη με μια διαγραμμένη βόμβα. Η βόμβα με κόκκινο φόντο στα αριστερά είναι το πλακίδιο που αποκάλυψε ο παίκτης και ανατινάχθηκε επειδή είχε νάρκη. Πολλοί παίκτες βλέπουν μια τέτοια εικόνα και βλέπουν δύο νάρκες να αγγίζουν το 1: τη βόμβα με κόκκινο φόντο και τη διαγραμμένη βόμβα. Αυτοί οι παίκτες πιστεύουν ότι το παιχνίδι έχει χαλάσει επειδή υπάρχουν δύο νάρκες δίπλα σε ένα 1. Αλλά αυτό είναι λάθος, υπήρχε μόνο μία νάρκη δίπλα στο 1, και το παιχνίδι λειτουργεί άψογα.

Πιθανότητα να κολλήσετε

Στον παραδοσιακό Ναρκαλιευτή, οι νάρκες τοποθετούνται τυχαία. Ως αποτέλεσμα, μερικές φορές, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μπορείτε να λύσετε το παιχνίδι χρησιμοποιώντας μόνο τη λογική.

Έτσι μπορείτε να κολλήσετε στον Ναρκαλιευτή.

Πολλοί έμπειροι παίκτες είναι πολύ εξοικειωμένοι με τέτοιες περιστάσεις, οι οποίες προκαλούν δάκρυα απογοήτευσης, επαναλαμβανόμενους εφιάλτες ή μερικές φορές ακόμη και ήπιες περιπτώσεις ΔΜΤΣ. Σε αυτό το παράδειγμα, μετά από ένα μακρύ και εξαντλητικό παιχνίδι, ο παίκτης σχεδόν έλυσε ένα ταμπλό Ναρκαλιευτή με δυσκολία Έμπειρου μέσα σε έναν αξιοπρεπή χρόνο. Και τώρα πρέπει να μαντέψει πού είναι η τελευταία νάρκη για την τελική κίνηση. Και τα δύο πλακίδια, επισημασμένα με μια κόκκινη έλλειψη, είναι εξίσου πιθανό να κρύψουν μια νάρκη και, επομένως, ανεξάρτητα από τις ικανότητες του παίκτη, το αποτέλεσμα της παρτίδας είναι 50-50. Αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό για τους λιγότερο έμπειρους παίκτες, για τους οποίους η επίλυση μιας παρτίδας με επίπεδο δυσκολίας Έμπειρος απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια. Και τότε, στο τέλος, όλος αυτός ο χρόνος και ο κόπος συχνά χάνονται από κακή τύχη.

Αυτό μπορεί να μην συμβεί, να συμβεί μία φορά ή πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας. Το αν πρέπει να μαντέψετε κατά τη διάρκεια μίας παρτίδας είναι θέμα κακής τύχης και όσο μεγαλύτερο είναι το ταμπλό, τόσο πιο συχνά συμβαίνει. Στο επίπεδο δυσκολίας Έμπειρος, ένας παίκτης μπορεί να χρειαστεί να μαντέψει ακόμη και τέσσερις φορές ή περισσότερες. Εάν κάθε εικασία μοιάζει με την περιστροφή ενός νομίσματος (δεν είναι πάντα έτσι, αλλά ας κρατήσουμε το απλό σενάριο), τότε οι πιθανότητες να λυθεί η παρτίδα είναι ίδιες με τις πιθανότητες να πετύχετε το κεφάλι τέσσερις συνεχόμενες φορές, που είναι λιγότερο από 10%. Ο διπλασιασμός του μεγέθους του ταμπλό διπλασιάζει τον αναμενόμενο αριθμό εικασιών. Αυτός είναι ο λόγος που τα μεγάλα ταμπλό Ναρκαλιευτή είναι σπάνια. Το παιχνίδι σε αυτά θα ήταν πολύ απογοητευτικό καθώς πολλές εικασίες μειώνουν τις πιθανότητές σας να κερδίσετε σχεδόν στο μηδέν, ανεξάρτητα από τις ικανότητές σας.

Υπάρχει τρόπος να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα; Ναι. Το πρόβλημα του να χρειαστεί να μαντέψετε υπάρχει στις περισσότερες εκδόσεις Ναρκαλιευτή αλλά όχι στη δική μας. Στην δική μας έκδοση Ναρκαλιευτή, έχετε τη λεγόμενη λειτουργία «καθαρής νοημοσύνης». Όταν παίζετε το παιχνίδι σε αυτήν τη λειτουργία, τα ταμπλό που δημιουργούνται από το παιχνίδι είναι πάντα ντετερμινιστικά επιλύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ποτέ να μαντέψετε πού βρίσκονται οι νάρκες και μπορείτε να λύσετε την παρτίδα χρησιμοποιώντας μόνο τη λογική. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Κάθε φορά που δημιουργείται ένα νέο ταμπλό παιχνιδιού, η μηχανή του παιχνιδιού ελέγχει εάν είναι δυνατή η επίλυση αυτού του ταμπλό χωρίς να μαντέψετε. Εάν είναι αδύνατο, το παιχνίδι αλλάζει το ταμπλό, τον ελέγχει ξανά και ο κύκλος συνεχίζεται έως ότου το παιχνίδι βρει ένα ταμπλό που μπορεί να λυθεί χωρίς εικασίες. Η λειτουργία «καθαρής νοημοσύνης» είναι επιλεγμένη από προεπιλογή, επομένως δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε την περιπέτειά σας στον Ναρκαλιευτή ανησυχώντας μήπως κολλήσετε. Επιπλέον, αυτή η λειτουργία είναι ο λόγος για τον οποίο τα επίπεδα δυσκολίας Υπεράνθρωπος και Εξωπραγματικός είναι διαθέσιμα στο παιχνίδι μας. Συνιστούμε επίσης το επίπεδο δυσκολίας Θεός στο minesweeper.us αν θέλετε ένα πραγματικά τεράστιο ταμπλό.

Πόσο γρήγορα παίζουν οι άλλοι παίκτες;

Εάν είστε ένας αρχάριος παίκτης, μπορεί να αναρωτιέστε ποιοι είναι οι αξιοπρεπείς χρόνοι για την επίλυση κάθε επιπέδου δυσκολίας. Μπορείτε να θεωρείτε τον εαυτό σας καλό εάν έχετε το πολύ 10 δευτερόλεπτα για το επίπεδο δυσκολίας Αρχάριος, 60 δευτερόλεπτα για το Μέτριος και 240 δευτερόλεπτα για το Έμπειρος. Για να θεωρήσετε τον εαυτό σας πολύ καλό, χρειάζεστε 6 δευτερόλεπτα για Αρχάριος, 40 δευτερόλεπτα για το Μέτριος και 100 δευτερόλεπτα για το Έμπειρος.

Ακολουθούν μερικά βίντεο στα οποία μπορείτε να δείτε πώς παίζουν οι άλλοι. Λάβετε υπόψη ότι αυτό εξακολουθεί να είναι ένα επίπεδο περιστασιακού παίκτη, όχι ενός επαγγελματία.

Στο επίπεδο δυσκολίας Αρχάριος:

Στο επίπεδο δυσκολίας Μέτριος:

Στο επίπεδο δυσκολίας Έμπειρος:

Στο επίπεδο δυσκολίας Υπεράνθρωπος:

Στο επίπεδο δυσκολίας Εξωπραγματικός:

Όσον αφορά τους επαγγελματίες παίκτες, τα παγκόσμια ρεκόρ είναι τα εξής: 1 δευτερόλεπτο στο επίπεδο δυσκολίας Αρχάριος, 6 δευτερόλεπτα στο Μέτριος και 27 δευτερόλεπτα στο Έμπειρος. Συγκεκριμένα, από το 2022, οι καλύτεροι χρόνοι είναι 0,49 δευτερόλεπτα για το επίπεδο Αρχάριος, 5,80 δευτερόλεπτα για το Μέτριος και 26,59 δευτερόλεπτα στο Έμπειρος.

Περισσότερες πληροφορίες

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τον Ναρκαλιευτή, εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες: